8/3/09

1865 "ΕΘΝΟΦΥΛΑΞ" εφημερίδα.

"1865 ΕΘΝΟΦΥΛΑΞ"
Το μεγεθός της είναι 21 εκατ. με 30 εκατοστά ,έχουν τυπωθεί στην ΑΘΗΝΑ το 1865 και κυκλοφόρησαν σε δύο περιόδους από ότι γνωρίζω.




Από την πρώτη περίοδο, έχουν διασωθεί ελάχιστα φύλλα ,εκδότης ήταν ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΥΚΑΣ ( τα γραφεία του ήταν στην οδό ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ) και η εφημερίδα κυκλοφορούσε ΠΕΝΤΑΚΙΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.



Αυτά ξεχωρίζουν από το πολυτελέστερο χαρτί,επίσης από την εξαιρετική βιννιέτα-γκραβούρα του τίτλου που δεν υπάρχει στην δεύτερη περίοδο.

Στη συνέχεια στη δεύτερη περίοδο που ξεκινά ουσιαστικά από το 1872 ως το 1879 ,εκδότης είναι ο ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ με αρχισυντάκτη τον ΙΕΡΟΚΛΗ όπου η εφημερίδα γίνετε ημερήσια και από το 1879 εκδότης είναι ο αρμένης ΤΣΑΡΤΟΛΙΑΝ η εφημερίς γίνεται τρις εβδομαδιαία και επέρχεται σιγά-σιγά το τέλος της θρυλικής αυτής έκδοσης.


Ο "ΕΘΝΟΦΥΛΑΞ" ήταν τετρασέλιδος (4 σελίδες) με πολύ ενδιαφέρουσα θεματογραφία (ΔΙΑΦΟΡΑ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ-ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΙΣ και άλλα) και μιλάμε για μια εποχή που μόλις είχε φύγει ο ΟΘΩΝΑΣ και είχε έρθει ο νεαρός ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α'.








Η θεματολογία της εφημερίδας είναι ότι προσδιορίζει και ο τίτλος της.



Δίνει αγώνα τα εθνικά δικαιώματα της μικρής Ελλάδος,μάχεται και προστατεύει τους βασιλικούς θεσμούς και τον νεαρό βασιλιά ΓΕΩΡΓΙΟ Α'.


Εδώ χωρίς να θέλω να κουράσω όποιον έχει την καλή διάθεση και έχει αφιερώσει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του στο BLOCK μου ,σε αρκετά τεύχη της εφημερίδας θα δει μια μεγάλη λεζάντα στην πρώτη σελίδα που αναγράφει


"ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΣΠΟΝΝΕΚ".


Ο ΣΠΟΝΝΕΚ ήταν ένας κόμης από την Δανία που ήρθε μαζί με τον ΓΕΩΡΓΙΟ Α' στην ΕΛΛΑΔΑ μετά την έξωση του ΟΘΩΝΑ.
Αυτός ο αυλικός όμως δεν ήταν ένα απλό διακοσμητικό στοιχείο αλλά ουσιαστικά αυτός κυβέρναγε επηρεάζοντας τον ανώριμο βασιλιά,δημιουργώντας κλίκες και κάνοντας έξαλους τους Έλληνες,όσπου τελικά έφυγε για παρατεταμένες διακοπές στην πατρίδα του.


Η εφημερίδα "Ο ΕΘΝΟΦΥΛΑΞ" ήταν τόσο μαχητική που σε κάθε τεύχος της ανέγραφε αυτό παρόλο που της κόψανε την επιχορήγηση και κόνταψαν να την κλείσουν.

Το κόστος της συνδρομής για ένα έτος ήταν 12 ΔΡΑΧΜΕΣ για την ΑΘΗΝΑ και ΠΕΙΡΑΙΑ ενώ για την επαρχία 16 ΔΡΑΧΜΕΣ και για την ΤΟΥΡΚΙΑ 24 ΔΡΑΧΜΕΣ.

______________________________

Τώρα για να καταλάβουμε την αντιστοιχία του ποσού της συνδρομής της εφημερίδας με το κόστος ζωής και τα ημερομίσθια εκείνης της εποχής
και βάση στα πορίσματα του Τσουκαλά,

το μέσο εργατικό ημερομίσθιο για την περίοδο 1846 έως 1866 είναι 2,5 δραχμές, το 1870 είναι 2,8 δραχμές και από το 1886 έως το 1893 κυμαίνεται από 3,5 έως 4 δραχμές (μη ξεχνάμε τη μεγάλη οικονομική κρίση του 1883),


όπου σε πολλά πράγματα οι τιμές τους διπλασιάστηκαν.

Δηλαδή το 1880 ο ανειδίκευτος εργάτης κέρδιζε ετησίως 900 δραχμές και ο αγρότης κέρδιζε 600 δραχμές.


Η διακίνηση και η κυκλοφορία των περιοδικών και των εφημερίδων εκείνη την εποχή γινόταν κυρίως με το σύστημα των συνδρομών και κατά δεύτερο τρόπο με την πώληση τευχών σε κιόσκια, βιβλιοπωλεία, τυπογραφεία και αλλού.

Χαρακτηριστικά αναφέρω τα βιβλιοπωλεία στην Αθήνα, όπου μπορούσε κάποιος να βρει τις εφημερίδες αυτές και άλλα περιοδικά της εποχής ήταν της Εστίας, του Ξενάκη, τα χαρτοπωλεία του Ξακουστή και του Βλαχούτση.

Επίσης μεμονωμένα τεύχη βρίσκονταν στα καπνοπωλεία και στα κιόσκια, όπως στην πλατεία Συντάγματος το καπνοπωλείο του Φραγκόπουλου ή του Σταματόπουλου.

___________________

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΕΥΧΗ .
__________________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου